Grönare liv

tankar kring en grönare vardag

Miljömärkning – KRAV

Lämna en kommentar

KRAV

”KRAV” är Sveriges med kända miljömärkning när det kommer till mat. 
Kort kan man säga att varan märkt med KRAV är producerad med hänsyn till djur, naturen, klimat och människan. 
Men om vi ska göra det lite mer utförligt; 
När en vara har KRAV märket innebär det att den är ekologiskt producerad, att produktionen följer KRAVs regler och att det är en oberoende kontroll av detta varje år. 
I jämförelse med EUs minimiregler för ekologisk produktion så har KRAV mer långtgående regler för till exempel djuromsorg. KRAV har även regler för klimat och social hänsyn. Det har inte EU-ekologiskt.

5 fakta om KRAV


  • Bönder med KRAV-godkänd produktion använder inte kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer (GMO). När sådana preparat läcker ut i naturen kan de ge växter och djur nedsatt reproduktionsförmåga, rubbad ämnesomsättning med mera. På en KRAV-godkänd gård använder bonden andra metoder än det konventionella med kemiska bekämpningsmedel. Därför finns det ett rikare växt-och djurliv i och omkring odlingarna. KRAV märket innebär också att bonden tar hänsyn till djurens naturliga behov och beteende. Djuren får utevistelse, rekreation och KRAV-godkänt foder. 
  • När det kommer till fiske innebär märkningen att fiske sker på hållbara bestånd och att det är spårbart. Leverantören av odlad fisk redovisar odlingsmetoder och foder.
  •  Ärlig mat. KRAV märkningen står också för att maten är naturligt hälsosam. Inga syntetiska färgämnen, smakämnen, sötningsmedel eller onaturliga aromämnen tillåts. 
  • KRAV har även ett socialt ansvar. En KRAV-godkänd produktion kan bli underkänd om arbetsvillkor och sociala förhållanden vid produktionsplatsen är bristfälliga.
  • Spara på våra resurser. Många av dom bönder som odlar ekologiskt odlar själv en stor del av fodret till sina djur, samt använder sitt eget gödsel på åkern, det cirkulerar. Eftersom det går åt mycket energi för att framställa och frakta konstgödsel kan även energi-användningen minska på den ekologiska gården.  Nere till höger i denna bilden ser ni KRAV märket. 
Här återfinns det på ett paket ekologisk mellanmjölk i vårt kylskåp.

För den som vill läsa mer om KRAV http://www.krav.se/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s