Grönare liv

tankar kring en grönare vardag

Miljömärkningen – Bra miljöval

1 kommentar

Detta inlägget kommer handla om miljömärkningen ”Bra miljöval” samt om vad du kan göra när det kommer till att minska din pappersanvändning. Ja jag har valt att fokusera på papper i detta inlägget även om det finns många många fler produkter och tjänster som bär miljömärkningen.

”Bra miljöval” är Naturskyddsföreningens egna miljömärkning och den enda miljömärkningen som kontrolleras av en oberoende miljöorganisation. I skrivande stund finns närmare 700 produkter och tjänster som är märkta med ”Bra miljöval”. Även livsmedelsbutiker kan märkas med ”Bra miljöval” och det innebär då att det finns gott om miljömärkta varor i butiken, hitintills har jag bara sett den märkningen på Willy’s butiker.
Enligt Naturskyddsföreningen så är märkningen ”världens tuffaste miljömärkning”. Förutom att en produkt ska leva upp till vissa kriterier så måste produkterna hela tiden utvecklas för att bli mindre skadliga för miljön. Producenten får ansöka om, och betala för, en tidsbegränsad licens.
Fler exempel på områden där ”Bra miljöval” finns är:

 • Papper: För att ett papper ska få miljömärkningen måste producenten gynna en tillverkningsprocess som använder mindre el och fossila bränslen. Producenten måste också garantera att pappret är fritt från klor och optiska vitmedel samt verka till att få bort användandet av giftiga kemikalier. Och så klart skydda känslig skog. 
 • Transporter: Märkningen gäller både godstransporter och personresor och ställer krav på både drift och underhåll av fordon märkta med ”Bra miljöval” Kriterierna är att dom ska ge liten klimatpåverkan, vara energieffektiv och ge låga utsläpp av kväveoxider, svaveloxider och kolväten. 
 • Elenergi: Ett företag som säljer el och fått miljömärkningen måste varje år redovisa att antalet sålda kilowattimmar är detsamma som andelen el märkt med ”Bra miljöval” som produceras. En revisor godkänd av Naturskyddsföreningen granskar uppgifterna. Kriterier som ska uppfyllas för att företaget ska få miljömärkningen, är till exempel att elen ska baseras på sol-, vind-, och vattenkraft och biobränsle. Den får inte innehålla kärnkraft, kolkraft eller naturgas, den måste också ha låga nivårer av växthusgasutsläpp. Elföretaget ska dessutom investera i energieffektiviserings- och miljöprojekt. 
”Bra miljöval” har gjort mycket gott för vår natur och vår miljö. Märkningen har bland annat lett till att tensiden LAS i princip har försvunnit från svenska tvättmedel, något som är unikt i världen när det kommer till tvättmedel. 
Just papper är något som jag tycker är väldigt viktigt att man väljer sådant med ”Bra miljöval”. Vi i Sverige är storförbrukare av papper. I dagsläget ligger vi på sjunde plats i världen, 210 kilo per person och år förbrukar vi. Jämför med Afrika där varje person förbrukar 5 kilo per år. Vartannat träd som fälls kommersiellt i världen slutar som pappersprodukter. Sedan 1960-talet har världens konsumtion av papper fyrdubblats. Bara i Sverige fälls 3 miljoner träd om året för att producerar reklamblad, det är ca 60 kvadratkilometer skog per år.

För att minska din egen pappersförbrukning så kan du göra följande enkla val.

 • Skriv endast ut det nödvändigaste och om du måste skriva ut, gör det dubbelsidigt. Du sparar både på miljön och skrivarens livstid.
  Korrektur läs dokumentet noga så att du inte måste ändra och sedan skriva ut på nytt igen. 
 • Spara ner viktiga dokument i PDF-format, du kan både maila och faxa en kopia av dokumentet.
 • Kolla igenom det du vill skriva ut. Är det något som du inte måste ha med? Är du bara intresserad av något speciellt i ett dokument eller på en hemsida. Markera endast det och skriv ut. 
 • Använda så mycket av papprets yta som möjligt. Många är dom gånger då jag har fått papper i skolan eller på föreläsningar där man har en liten informationsruta mitt på pappret och sedan samma sak igen på följande 10 blad. Effektivisera genom att tränga ihop flera rutor på samma blad. Budskapet går fram ändå!
 • Använd dig av power-point presentationer istället för att skriva ut all information på papper.
 • Välj att få dina fakturor som elektroniska fakturor. Många företag erbjuder denna tjänsten och det är både enkelt och smidigt. Vill man ha koll på alla fakturor kan du spara ner dom på din dator eller på en extern hårddisk. 
 • Minska pappret i skolan. Något som har blivit allt vanligare idag är att elever ombeds skicka in sina läxor via mail eller lämna in dem på USB-minnen. Detta är otroligt smart då mycket papper används och slängs som skräp i skolan. Detta är något som både lärare och elever kan tänka på. 
 • Säg nej tack!  55%  av all post i svenska hushåll får oadresserad reklam. Det är 3,7 miljarder försändelser per år, 48 kilo per hushåll. 
 • Återvinn papper! 
Vårt diskmedel här hemma är Grumme.
Nere till höger på flaskan ser ni märkningen för Bra miljöval
För den som vill veta mer om ”Bra miljöval” samt hitta produkter och tjänster, besök gärna Naturskyddsföreningens hemsida eller klicka här:  Register ”Bra miljöval”
Annonser

One thought on “Miljömärkningen – Bra miljöval

 1. Pingback: Hjälp till att bevara ett stycke skog! | Grönare liv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s