Grönare liv

tankar kring en grönare vardag

Hjälp till att bevara ett stycke skog!

1 kommentar

När jag tänker på Sveriges natur, och jag tror att samma sak gäller för många andra, så tänker jag i första hand på skogen. Att Sverige är ett land rikt på skog, både den lätta, ljusa lövskogen men också den uråldriga trollskogen med mossrika stenar och höga granar…
Men den svenska skogen ser inte längre ut så som vi tror.

Skogen i Sverige täcker ungefär 28 miljoner hektar – närmare 70% av landarealen, 4 % av den skogen är formellt skyddad skog….

Sedan 1950-talet har det bedrivits ett intensivt skogsbruk i Sverige, med kalhuggning som främsta metod. Omkring 60% av skogen har kalavverkats och man har planterat nya träd av samma art och ålder på dessa platser. Den gamla skogen har trasats sönder av timmervägar. Resultatet är inte en skog, det är en brädåker. Denna utvecklingen har lett till att skogen har utarmats på livsmiljöer och dess mångfald. I dagsläget är mer än 850 växt-och djurarter i Sverige hotade som en direkt följd av skogsbruket.
Samtidigt har trycket på vår skog ökat allt mer, bland annat genom efterfrågan på biomassa.

Dagens skogspolitik måste ändras, skogsbruk ska bedrivas så att skogen kan läka, återskapa och fortsätta leva. Livet i skogen måste få vara så mångfacetterat som det det var tänkt från början. Svamp, bär, vilt, insekter.

Idag vill jag alltså slå ett slag för skogen. Ibland är det lätt att slå bort vårt ansvar genom att tänka ”vad kan lilla jag göra?” eller den mer vanliga ”det spelar ju ingen roll vad jag gör om inte fler gör samma sak”.
Sluta tänka och börja agera!

  • Stöd naturskyddsföreningen, bli medlem!
    Är du under 25 år kostar ett medlemskap ca 16 kr i månaden, är du över 25 kostar det 24 kr i månaden. Och är ni en familj som väljer att bli medlemmar tillsammans kostar ett årsmedlemskap 1 krona om dagen.
  • Gör http://naturarvet.se/ till din startsida och se till att klicka där en gång varje dag. Dela sidan till dina vänner och bekanta, via sociala medier eller berätta om sidan.
  • Bli skogsfadder genom naturarvet
  • Minska ditt användande av papper.
    Läs om fler tips om just pappersförbrukningen på https://gronareliv.wordpress.com/2013/10/30/miljomarkningen-bra-miljoval/

Jag är inne varje dag och klickar på naturavet. Stiftelsen registrerades den 15e januari år 2004 under namnet ”Ett klick för skogen”. Stiftelsen är inte på något sätt vinstdrivande utan finns till för alla som vill göra en konkret insats för att bevara gammal skog i Sverige. Naturarvet har ett 90-konto som garanterar att insamlade medel inte belastas av oskäliga kostnader och att minst 75% används till ändamålet.

Just nu jobbar stiftelsen hårt för att rädda Iglekärrs gammelskog och just nu behövs all hjälp! Den 31 december i år, 2013, ska stiftelsen betala ca 5,3 miljoner för att få Iglekärrs gammelskog skyddad. Vi är nu inne i november och dom har 4 miljoner kvar att få in. Förutom insamlingen från alla som klickar så söker fonden större bidrag från diverse stiftelser och fonder.

Detta är just ett sådant här tillfälle då alla verkligen räknas. Därför vill jag nu uppmana alla, alla som läser detta. Klicka på naturarvet varje dag, dela sidan till era vänner och bekanta via sociala medier. Facebook, twitter, på er blogg. Överallt. Tillsammans KAN vi rädda skogen. Det har hänt förr och det kan ske igen.

Annonser

One thought on “Hjälp till att bevara ett stycke skog!

  1. Pingback: Naturarvet: Stoppa kol-läckaget – Bevara Sveriges sista gammelskogar! | Grönare liv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s