Grönare liv

tankar kring en grönare vardag

Välj bort julskinka.

1 kommentar

Jag har alltid haft en bild av att djurhållningen i Sverige, är en av dom bästa.
Vi har lagar och regler som skiljer sig från övriga länder i EU och jag har alltid trott att dom har efterföljts i hela vårt avlånga land.

Den 4 december i år, släppte Djurrättsalliansen bilder och videoklipp (se filmen här) från ca 15st av våra svenska grisfarmar. materialet är insamlat under oktober och november i år.
Bilderna talar sitt tydliga språk, lagar och regler uppfylls inte och djuren far väldigt illa.

Grisar är det enda hovdjuret som bygger bo. Dom bygger vilobon till nattsömnen och grisningsbon till kultingarna. Grisar är även mycket intelligenta, en del anser dem vara smartare än hundar. Grisar är även minst lika lojala, lättlärda och tillgivna som hundar är. En gris behöver sysselsättning, behöver få använda sin intelligens. Liksom för alla varelser uppstår beteendestörningar och depression när dom blir understimulerade. Exempel på beteendestörning är när grisar börjar tugga på varandras svansar och öron eller börjar gnaga frenetiskt på gallret.

Enligt Djurskyddsmyndighetens föreskrifter (DFS 2007:5) och allmänna råd om djurhållning inom lantbruket m.m., gäller följande:
7§ Strömedel till grisar ska ha sådana egenskaper samt ges i sådan mängd att grisarnas sysselsättningsbehov och komfortbehov tillgodoses.

Allmänna råd till 3 kap.7§.
Strömedel till grisar bör innehålla material som grisar kan böka i, undersöka och tugga. Vid uppfödning i konventionell grisningsbox bör strömedel också ge ett skyddande liggunderlag för suggan och smågrisarna under smågrisarnas första levnadsvecka. 

8§: Under veckan före grisning ska suggor och gyltor ha tillgång till strömedel som ger dem möjlighet att utföra bobyggnadsbeteenden. 
Allmänna råd till 3 kap. 8§.
Utgödslingssystem i stallavdelningarna med konventionella grisningsboxar bör vara avpassat för hantering av stora strömängder. 

Djurrättsalliansens videoklipp och bilder visar att detta inte uppfylls.

Grisar är mycket renliga av sig, som alltid håller toalettplatsen långt ifrån mat-och sovplatserna om de kan välja.
Hos Jordbruksverket kan man läsa följande:
”Du ska hålla dina stallar och andra förvarningsutrymmen rena och du ska utforma dina djurutrymmen så att dina grisar kan bete sig naturligt.
Du ska göra rent och gödsla ut stallet minst en gång varje dag om du inte har ett system för djurhållningen som är uppbyggt för andra rutiner och som ger god hygien. Du ska göra rent stallet noggrant minst en gång varje år. 
Om du har omgångsuppfödning ska du göra rent stallet eller stallavdelningen noggrant innan du sätter in en ny omgång djur”


Djurrättsalliansens dokumentation visar att detta inte uppfylls. Bilder på grisar som vadar i en sörja av sin egen avföring pekar med all önskvärd tydlighet på att detta inte uppfylls.

Grisar är djur med ett rikt socialt liv, dom har livslånga relationer med sina familjemedlemmar.
Såhär säger etologen Lena Lindström om dagens grisfarmar och dess påverkan på grisen.
Man stuvar runt grisar i olika grupper, ofta baserat på vikt, utan hänsyn till att det här är djur som värderar sina relationer till andra högt och att varje möte med en främling är ett stort stressmoment. Man skiljer ungar och mammor åt efter bara fem veckor, trots att griskultingar diar i minst 17 veckor och ofta lever tillsammans med sina mödrar livet ut”

4 december 2013 gick Djurrättsalliansen ut med sin rapport. En vecka senare, den 11 december släppte Jordbruksverket ett pressmeddelande med rubriken ”Bra djurskydd på svenska grisgårdar”, läs pressmeddelandet här.

På Lantbrukarnas Riskförbund’s hemsida kan man läsa ”Glada grisar ger gott kött”. Det kanske stämmer, för jag hoppas att den nya rapporten har fått folk att välja bort grisköttet. För hur ”gott” kan det smaka när grisen har levt ett miserabelt liv?

Den 4e december såg jag filmen. Även om jag är vegetarina/hobby vegan och även om jag har sett andra filmer så som ”If slaughterhouses had glass walls”  så kände jag att jag ändå behövde se filmen.
Jag behövde se för att påminna mig själv och varför jag har valt att leva mitt liv fri från animalier. Jag behövde se den för att när jag en gång har fått upp ögonen så kan jag inte stänga dom igen. Och även om jag mår oerhört dåligt när jag ser filmen så är det bra. Det får mig att bli arg, ledsen, frustrerad och det får mig att försöka bidra till att öppna ögonen på fler. Att se filmen fick mig att skriva detta inlägget.

Dagen efter jag sett filmen från Djurrättsalliansen, var vi och veckohandlade. När vi gick förbi disken med julskinkor på rad blev jag mest ledsen och lite illamående.
Julskinka är det som många ser som ett absolut måste på julbordet, det går även före köttbullarna.
För 75% av alla som äter julskinka är det viktigt att den är svensk, 46% tycker att det är viktigt att den är närproducerad och 27% vill ha den ekologisk.
Varje jul säljs närmare 7000 ton skinka i dagligvaruhandeln ( år 2012 såldes 6889 ton) , det blir ca 2,3 miljoner julskinkor.
En gris kan ge upp till 8 skinkor, det innebär att minst 287500 grisar slaktas till julskinka varje år. Och det är om varje gris genererar 8 skinkor..
Om man nödvändigtvis vill ha skinka på julbordet så välj kravmärkt. Till skillnad från andra märkningar på julskinkan innebär kravmärkningen att; grisen ska kunna bejaka sitt naturliga beteende, söka mat genom att beta och böka under sommaren, gå ute året om och endast äta Krav-godkänt foder. Dessutom får köttet inte innehålla nitrit vilket gör att den julskinkan är grå istället för rosa.
Själv kör jag på griljerad kålrot även om jag gärna skulle testa ”julsk*nka utan rumpa” från Astrids och Aporna. Kanske något jag kan göra nästa år.

För den som vill läsa mer: http://www.ettlivsomgris.se/sveriges-grisforetagares-logner-bemots-med-fakta

Källor:
http://www.gp.se/matdryck/1.2195197-julbord-gor-svenskar-annu-svenskare
http://www.lrf.se/Garden/Djur/Gris/
http://www.ettlivsomgris.se

http://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/grisar/skotsel.4.7a446fa211f3c824a0e80006.html
http://www.jordbruksverket.se/download/18.26424bf71212ecc74b08000902/1242046837777/DFS_2006-04.pdf

  Annonser

  One thought on “Välj bort julskinka.

  1. Har faktiskt inte sett kravmärkt skinka. Däremot rökt, rimmad, och färdigkokt

   Gilla

  Kommentera

  Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

  WordPress.com Logo

  Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

  Google+-foto

  Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

  Twitter-bild

  Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

  Facebook-foto

  Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

  w

  Ansluter till %s