Grönare liv

tankar kring en grönare vardag

Irriterad på LRF

1 kommentar

Nu sitter jag här och är lite irriterad dels över sandlådenivån bland våra politiker men idag är grunden till min irritation LRF. Vi tar det från början

Nyköping, januari 2014: Skolbespisningen på en skola i Nyköping beslutade sig för att införa köttfria dagar vilket fick Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) att bete sig som småbarn. I protest delade förbundet ut hamburgare utanför skolan.

”Vi tycker att kommunen får in i det här av fel anledning. Det här skickar ut signaler att det inte är bra att äta kött och vi känner oss utpekade” – Karin Andersson, ordförande i LRF:s kommungrupp i Nyköping.”

Livsmedelsverket gick i år ut med rådet att man inte bör äta mer än 500g rött kött och chark i veckan. Idag äter tre av fyra män och nästan varannan kvinna i Sverige, mer än så. Rådet kommer sedan forskning visar att rött kött och chark påverkar risken för cancer i tjock-och ändtarmen.

Hela grejen med att LRF protesterar mot köttfria dagar känns rätt omoget. Det är bra både för kropp och miljön att dra ner på köttet. Sen där att de skulle känna sig utpekade känns även det larvigt. Om det känner sig utpekade kanske det gör det för att de är rädda att folk ska sluta köpa kött?

I onsdags kom beskedet att LRF nu stämmer Oatly för misskrediterande reklam och menar att Oatlys reklam ger deras produkter dåligt rykte.

Oatly AB är ett svenskt livsmedelsföretag beläget i Malmö som har funnits sedan början av 1990-talet. Företaget utvecklar, producerar och marknadsför havrebaserade drycker och glass. Företaget profilerar sina produkter som veganska och använder sig av formuleringar som

 ”It looks like milk but isn´t milk. It is made for humans (not baby cows)”
”No milk, no soy, no craziness”.
”Wow! No cow!”

Formuleringarna har nu fått LRF Mjölk att reagera genom att stämma Oatly. Företaget riskerar nu vite på 14 miljoner kronor om det inte drar tillbaka sin reklamkampanj.

”Det är aldrig ok att använda sig av vilseledande marknadsföring. Det är helt enkelt inte schysst mot konsumenterna” skriver LRF Mjölk på sitt Twitterkonto.

Återigen reagerar alltså LRF ologiskt, ser de möjligen Oatly som ett hot mot mjölkindustrin?
Jag kan inte se något vilseledande i Otalys reklam.
Oatlys produkter innehåller inget animaliskt, ingen soja och som deras reklam säger, ingen galenskap. Jag säger inte att det är rena naturprodukter men det innehåller inte allt för mycket konstigheter.
Och ”Wow! No cow!” stämmer också till fullo och är inte bra en direkt anvisning till veganer och andra som väljer bort mjölkprodukter utan också till dem som inte tål mjölkprotein.
Det är väl ingen nyhet att mjölken inte är till för människan egentligen, eller har LRF på något sätt missat detta? Kon får ju inte mjölk bara för skojs skull utan för att hon ska kunna ge di till sin kalv.
(En annan dag kommer jag ta upp mjölkindustrin i ett inlägg men inte idag)
En kalv växer till sin fulla storlek på två år och mjölken innehåller en del protein för att kalven ska kunna växa fort och bra. Människan kan inte tillverka enzymer för att bryta ner proteinet i mjölken.

Svensk mjölk skriver att livsmedelsverket rekommenderar mjölk eftersom mjölk är en av våra främsta källor till kalcium och därmed menar man att det förebygger benskörhet.
En parentes, Norden där de mest mjölkdrickande och ostälskande invånarna i hela världen men vi är också det område vars invånare drabbas av benskörhet i högre grad än andra länder.
Mjölk är syrabildande (precis som många andra födoämnen t ex kött och sädesprodukter). När det är för hög syra i kroppen, så strävar kroppen efter att få balans i systemet och då tas kalk ifrån det ställe i kroppen där det finns, nämligen i förrådet i benstommen.
Vidare för att kalk skall tas upp behövs D-vitamin och det fås bäst genom sol. Vi har för lite sol och de flesta svenskar vet inte att behovet av att äta D-vitamin under den mörka årstiden. För att kunna bygga ett bra skelett behövs kalcium upptaget kombineras med magnesium, det gör att skelettet också blir elastiskt. Enbart kalcium tillskott (även om det kombineras med D-vit) gör inte att det blir ett starkt och bra skelett.

En studie där man undersökt cancer i förhållande till mjölkprodukter i 42 länder fann man att mjölk och ostkonsumtion hade ett starkt samband med testikelcancer hos män mellan 20 – 39 år.

Så just nu är jag en aning irriterad på LRFs omogna och larviga kampanj mot allt som inte är ”normalt”.

På Facebook har det nu bildats en protestgruppp, som heter Skäms på er LRF Mjölk, gå med och visa att vad du tycker.

2014-10-10 18.42.23Oatly imat återfinns nästan alltid i vårt kylskåp.

Annonser

One thought on “Irriterad på LRF

  1. Pingback: Dålig stämning i kyldisken | Grönare liv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s