Grönare liv

tankar kring en grönare vardag

Schysst fiske NU

Lämna en kommentar

Visste du att

  • mer än 10 % av jordens befolkning är beroende av fiske för sitt uppehälle?
  • 90 % av världens fiskbestånd är fiskade till max eller överfiskade?

I förra veckan fick jag ett nyhetsbrev från Greenpeace. I en ny rapport har Greenpeace listat de värsta ”monsterbåtarna”, de som skövlar livet i haven, de som tar mycket mer än som behövs och som tömmer jordens hav.

Jag kommer nu att skriva lite om fiskeindustrin och dess påverkan på miljön.
Den som vill läsa hela rapporten från Greenpeace, kan göra det här.
Överfiske kan definieras på ett antal olika sätt.
Grunden är dock mycket enkel: Att fånga för mycket fisk mot vad systemet klarar av vilket leder till en total nedbrytning till systemet.

Över hela världen finns det fiskebåtar som är riktiga monster, det är två till tre gånger så stor som de behöver vara för att ta bedriva fiske på ett hållbart sätt. På global nivå har vi tillräckligt med fiskekapacitet till att omfatta minst fyra jordliknande planeter.
Dessa enorma fiskebåtar kan fånga upp till 350 ton fisk på en dag vilket motsvarar vad 50 små fiskebåtar gör  på ett helt år. Näten som dessa enorma båtar använder sig av kan vara upp till 600m djupa.
Greenpeace har listat flera av dessa monsterbåtar, om ni vill läsa mer om dem gör ni det här.

Många fiskemetoder är ohållbara på sitt eget sätt. Dessa metoder har en stor inverkan på den grundläggande funktionen hos vårt marina ekosystem. Dessa fiskemetoder och redskap orsakar enorm förstörelse på icke-målarter. Bifångster och bottentrålning är två exempel på denna förstörelse. Bifångst = allt annat som följer med i det gigantiska nätet utöver målfisken, till exempel torsk. Upp till 100 arter kastas döda tillbaka i havet som bifångst vid djuphavsfiske.

Det vinstinriktade fisket utgör också ett av de största hoten mot biologisk mångfald i svenska hav.
De fiskarter som är särskilt drabbade av överfiske är de som har långsam tillväxt och låg produktivitet, ofta rovfiskar. Den svenska listan över hotade arter (”rödlistan”) upptar 35 fiskarter och nästan samtliga av dessa är överfiskade kommersiella arter eller arter som fångas som bifångst vid bottentrålning.
Många av våra mest omtyckta matfiskar är akut eller starkt hotade i svenska vatten, bland annat ål, torsk, bleka, kolja, långa, pigghaj, havskatt och hälleflundra. De flesta arter av haj och rocka som fångas som bifångst är också starkt hotade, och slätrockan är numera nationellt utdöd.

Fiske med bottentrål ger dessutom negativa effekter på bottenfauna. Förutom att det förstör för alla typer av habitatbildade arter tillexempel stora koralldjur så förstör det också genom ökad sedimentation. Det verkliga antalet bottenlevande djur som påverkas negativt av trålning bedöms vara långt större än vi kan uppskatta och bristen på kunskap gör det svårt att bedöma status för många arter. Trots denna allmänna underskattning av antalet hotade marina djur så är andelen rödlistade arter i marin miljö högre än i någon annan livsmiljö.

Förutom att haven och livet i dem så drabbas många som är beroende av havet och fisket för att överleva. Ägarna till de gigantiska fiskefartygen är välbärgade människor som sitter på ett kontor någonstans och bestämmer. De människor som är beroende av fiske för att överleva tar inte mer än de behöver för att klara sig och deras metoder är mycket bättre för miljö.

Nedanför finns WWFs fiskeguide, spara den gärna så du enklare kan välja hållbar fisk. Kika efter MSC märkt fisk för hållbart fiske.

WWF_Fiskguide_mini_140930_1200px

 

Hur kan man då fiska på ett bra sätt?
Du tar vad du behöver och inte mer, du ser havet som en resurs som ska räcka för alla och som ska leva vidare.
Många småskaliga fiskare använder sig av tinor, fiskegarn samt krok och lina.
Jag uppmanar alla som vill ha liv i våra hav att skriva på Greenpeace lista för ett hållbart fiske, när man gör detta skickas även ett brev till fiskeminister Sven-Erik Bucht. Skriv på!

Detta inlägg får avslutas med en liten film

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s