Grönare liv

tankar kring en grönare vardag

Vegetariskt på julbordet

5 kommentarer

Nu är det kanske lite sent men många äter ju liknande julmat till påsk så mina tips kan nog vara användbara ändå ;)
Recept på två matigheter som vi hade på vårt julbord

Vegetarisk senaps”sill”
Du behöver:
1 aubergine
5 msk senap, gärna grovkorning
2 msk vitvinsvinäger
4 msk rapsolja
2,5 dl imat/sojagrädde/vispgrädde
vitpeppar
salt
gurkmeja (för färgens skull)

Gör så här:
Skala auberginen och skär av ”knoppen”
Dela auberginen först på längden i långa stavar, skär bort det mesta av det innersta fruktköttet där kärnorna sitter. Dela stavarna i lagom stora ”sill”-bitar, inte för tunna dock..
Lägg bitarna i en sil, täck med lock och ångkoka över en kastrull. Se noga till så att vattnet inte når upp till auberginen. Bitarna är klara när dem är lite sladdriga och mjuka men fortfarande har tuggmotstånd, det tar bara någon minut eller två.
Rör samman inläggningen i en stor burk.
Börja med att blanda senapen och vinägern, tillsätt oljan under omrörning. Rör i grädden och smaka av med vitpeppar och salt. Rör i gurkmejan tills den får en härlig färg.
Blanda i ”sill” bitarna och låt stå kallt, gärna några timmar.
Detta är något som har uppskattats även av allätarna på vårt julbord och det finns med för andra året i rad.

2014-12-22 21.21.00

Griljerad kålrot
Du behöver:
En lagom stor kålrot
2 msk tomatpuré
Salt och peppar
Senap
Sirap/honung
Ströbröd

Gör så här:
Skala och koka kålroten i en kastrull, tillsammans med tomatpurén, salt och peppar.
Låt koka ca 1 timme, den ska vara lagom mjuk och gå lätt att skära.
Lägg i en ugnsfast form, låt svalna.
Blanda till griljeringen och täck kålroten noga.
Griljera i ugnen på ca 200 grader i 20-30 minuter.

Även god kall tillsammans med senap :)

God Jul!

Annonser

5 thoughts on “Vegetariskt på julbordet

  1. Hej!! :D Kul med ”sill”-receptet!! Jag som aldrig har ätit sill har egentligen inget behov av nån sillersättning, men det låter så spännande att jag gärna provar det ändå! :D
    Samma sak är det med skinkersättning (har aldrig smakat skinka heller)… men en och annan kålrot har jag väl griljerat i mina dar..! :P Men nu var det länge sen.
    God fortsättning!! :D

    Gilla

  2. Ah, varje år tänker jag att jag ska göra vegosill men lyckas hela tiden glömma bort det! Sparar det här receptet och håller tummarna för att jag lyckas åstadkomma vegosill till nästa år..

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s