Grönare liv

tankar kring en grönare vardag

Veganska mini cupcakes

3 kommentarer

Här om dagen hade jag ett lite födelsedagsfirande och bjöd hem lite vänner. Bakade mini cupcakes och bjöd på, hellre flera små olika än en stor tänkte jag.
Så det blev 3 olika cupcakes med 3 olika frostingar.

Tada!
Så om vi börjar ovanifrån:
1) Vaniljcupcakes med hallonfrosting (dessa gjorde jag sist och orkade inte spritsa mer därav utseendet…)
2) Chokladcupcake med Oreofrosting
3) Citroncupcake med choklad frosting med passionsfrukt

Så till recepten då för visst ska vi lägga ut recept!

Till vaniljcupcake och till citroncupcake är grundsmeten densamma, bara olika smaksättning. Receptet kommer från Karolina Tegelaars bok ”Svenska klassiker – utan ägg och mjölk”, rekommenderar verkligen hennes böcker. Även grundsmeten till frostingen på dessa två är densamma men med olika smaksättningar, eget recept.

Ingredienser (för en halv sats)
1,25 dl sojamjölk, jag tog mandelmjölk då jag tycker det blev godare.0,5 tsk vinäger (jag tog äppelcidervinäger)
25g mjukt margarin
1 dl socker
1,75 dl vetemjöl
0,25 dl majsstärkelse
0,5 tsk bakpulver
0,25 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
en nypa salt.
Smaksättning: 0,25 tsk citronessens eller 0,5 – 1 tsk vaniljpulver

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader och ställ upp formarna i en muffinsplåt.
Blanda mjölken med vinägern i en mugg. Vispa samman margarin med socker till en grynig massa.
Häll ner vetemjöl,
majsstärkelse, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt plus vald smaksättning. Rör samman och tillsätt sedan mjölkblandningen. Fyll formarna till max 2/3 delar och grädda i mitten av ugnen i ca 16-18 minuter. Testa med en provsticka, den ska vara torr.

Frostingen
Ingredienser
75 g mjuk margarin100 g naturell cream cheezly (använde den från Astrid & Aporna)
0,5 dl sojagrädde (använde Alpros vispgrädde)
220-250 g florsocker
Smaksättning: 1 dl kakao eller 1 dl hallon

Så här gör du:
Vispa samman margarinet med cream cheesen till en kladdig men sammansatt massa. Rör ner florsockret. Vispa ner grädden och valfri smaksättning. Fyll en spritspåse och spritsa.
På citroncupcaken med chokladfrosting hade jag lite passionsfrukt som jag högst okreativt lade på, blev en fin friskhet till chokladfrostingen.

Chokladcupcake med Oreofrosting då. Receptet kommer här ifrån och egentligen föredrar jag Oreokex med chokladfyllning men till detta tog jag originalet.

Ingredienser (för en halv sats):
1,75 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1 tsk bikarbonat

0,5 dl kakao
en liten nypa salt
1 tsk vaniljsocker
2,25 dl mandeldryck
0,5 dl rapsolja

Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader. Stoppa ner bakformar i en muffinsplåt. Blanda vetemjöl, strösocker, bikarbonat, kakao, salt och vaniljsocker i en bunke. Vispa sedan ner mandelmjölken och rapsoljan med hjälp av en ballongvisp. Fördela smeten i formarna och grädda sedan i 16-18 minuter. Testa med en sticka, de ska vara torra i mitten.

Frostingen
Ingredienser:
1,75 dl Alpro Airy & Creamy
1 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
5 Oreokex

Så här gör du:
Vispa Alpro Airy & Creamy, florsocker och vaniljsocker fast och fluffigt. Mixa oreokakorna i en matberedare tills de blir jämna smulor. Vänd ner kaksmulorna i grädden. Fyll en spritspåse och spritsa på cupcakesen. Dekorera med mini-oreokakor, valfritt.

Mina vänner som är allätare uppskattade alla cupcakes mycket och de gick åt som smör i solsken. Hoppas ni också kommer tycka om dessa mjölk och äggfria kakor.

Annonser

3 thoughts on “Veganska mini cupcakes

  1. ”Blogginlägget som visar att veganism absolut inte behöver ha med hälsa att göra…”! ;-) :P Men huvva va gott det ser ut och låter!! :D
    Och jag som fyller år snart…. :P

    Gilla

  2. Lite onyttig får man allt lov att vara ;)
    Passa på! Födelsedagsfika är den bästa sortens fika

    Gilla

    • Ja, (nästan) ingen människa klarar av att bara leva nyttigt!! Man vill/behöver ha det där ”lilla extra” ibland!
      Och jo då! Jag tänker nog passa på så det står härliga till på min födelsedag!! :P

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s