Grönare liv

tankar kring en grönare vardag

2 veganska godsaker som finns i butiken

Lämna en kommentar

Ville bara tipsa om två godsaker som vi köpte hem nyligen.
Det första är en mörk (70%) choklad med hallon som är fri från mjölk, soja och nötter.
(Blir en lite dålig mobilbild men så blir det ibland)
2015-03-03 17.49.10Chokladen kändes lyxig och har det där härliga knäppet när man bryter en bit. 70 % är lagom mörk för min del så den biten gillar jag. Hallonsmaken märks i de små bitar halloncrisp som finns jämt fördelat.

Ingredienser: kakaomassa, socker, halloncrisp (glukos-fruktossirap, socker, hallonpuré, rismjöl, vegetabiliskt fett, risstärkelse, pektin, morotsjuciejoncentrat, naturlig arom, citrusfibrer), kakaosmör, naturlig arom, solroslecitin.

Nackdelen med chokladen är att den med stor sannolikhet innehåller palmolja.
En god chokladkaka när man är sugen på något sött men inte ska/vill äta så mycket. Bitarna är rätt stora så en halv bit räcker, perfekt med en kopp te.
Minns jag rätt köptes denna på Lidl när jag letade efter något att ha på föreläsningar när energin tryter.

Det andra goda är smaksatta smörgårsrån, något jag aldrig sett förr. Vi var och handlade på Coop här om dagen och då var det provsmak på smörgåsrån med smak. Det fanns två olika smaker ”Gräslök” och ”Tomat & basilika”, basilika är inte en favorit så vi fastnade direkt för den med smak av gräslök.
2015-03-03 08.58.05Smörgåsrånen är goda som det är, eventuellt kan man ha lite smör på. Vi har de som snacks istället för chips eller liknande.
Men plus är att de är fria från mjölk och ägg.

Ingredienser: vetemjöl (med kornmalt), kryddblandning (vetemjöl, salt, socker, lök, jästextrakt, druvsocker, gräslök, vitlök, persilja, rapsolja, maltodextrin, arom, dextrin, förtjockningsmedel (gummi arabicum)), vegetabilisk olja (palm, shea, raps), fullhärdat kokosfett, sojalecitin, vetegroddar, salt, bakpulver, citronsyra.

Nackdelen är att de innehåller palmolja, enligt Göteborgskex så är de med i RSPO (Round Table on Sustainable Palm Oil) som jobbar för hållbar produktion av palmolja. Enligt Göteborgskex hemsida har de en aktiv dialog med WWF och sedan några år tillbaka är de 1) medlemmar i RSPO. 2) köper palmolja med Greenpalm.certifikat så att olja produceras enligt ROPS-kriterierna. 3) kräver att samtliga leverantörer av palmolja är medlemmar i RSPO. Frågan är dock om RSPO oljan indirekt bidrar till skövlandet av regnskog, har inte hel koll på om de odlar på mark där regnskog tidigare har skövlats för palmoljeplantager.

Litet utlägg om palmolja och Göteborgskex där…
Men jag kan verkligen rekommendera dessa smörgåsrån, oerhört goda.
Ett varningens finger dock, shea är en nöt, så ni som är nötallergiker, se upp med shea.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s