Grönare liv

tankar kring en grönare vardag

Earth hour och raw äppelpaj

1 kommentar

Igår var det som bekant Earth hour.
För er som  inte är bekanta med manifestationen kommer här lite kort info:
Sedan 2008 genomförs världens största miljömanifestation, sista lördagen i mars mellan klockan 20.30-21.30 släcker miljontals människor världen runt, ljuset för klimatet. (Egentligen startade manifestationen redan år 2007 men då skedde det enbart i Australien.) Eftersom släckningen sker 20:30 – 21:30, tidszon efter tidszon, går det som en våg över jordklotet. Starten sker på Samoa-öarna följt av Australien, Asien, Mellanöstern, Europa och Afrika. Sedan är det dags för Amerika och sist men inte minst Tahiti och Cook-öarna.
Syftet med Earth Hour är att skicka en stark politisk signal till makthavare om att ta klimatförändringarna på allvar, och därigenom uppmärksamma och skapa ett engagemang i frågan.
Förra året deltog människor i 162 länder, i år var den siffran 172.
I flera års tid har halva Sveriges befolkning deltagit genom att släcka och medverka i manifestationer. Över 200 kommuner, drygt 500 företag och organisationer samt närmare 800 skolor över hela landet anmälde sig till Earth hour i år.

I skenet från tända ljust, tillbringades Earth hour med sällskapsspel tillsammans med vänner medan vi mumsade på raw äppelpaj. Vår Earth hour sträckte sig dock från 20.30 till 22:30.
Receptet på raw äppelpajen kommer från senaste numret av tidningen Vego (nr2, 2015)
Raw äppelpaj
10-12 bitar

Botten

  • 4 dl hasselnötter, gärna blötlagda över natten (jag tog dock mandlar i stället som fick ligga i blöt några timmar)
  • 12 dadlar, om de inte är färska så får de gärna ligga i blöt 30-60 minuter
  • 1 tsk havssalt
  • 3 tsk kanel
  • 3 msk kallpressad rapsolja
  • 2 msk agavesirap
  • ca ½ dl vatten

Fyllning

  • 4 äpplen
  • 12 dadlar, samma här, om det inte är färska så får de gärna ligga i blöt 30-60 minuter.
  • 1 tsk mald kardemumma
  • 2 msk lönnsirap
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 1 dl solrosfrön ( dessa bytte jag ut till samma mängd hasselnötter)

Topping

  • 1-2 äpplen (jag använde 3 här då de var rätt små)
  • kanel

Gör så här

Börja med att mixa samman ingredienserna till botten (väldigt tacksam över vår matberedare) Smeten ska vara relativt fast, om det behövs, tillsätt mer vatten. Tryck ut smeten i en pajform.

Fortsätt nu med fyllningen, kärna ur äpplena (jag skalade dem även) och skär i mindre bitar. Mixa samman äpplena med övriga ingredienser till fyllningen. Ställ kallt en stund så att den riktigt sätter sig.

Innan serveringen; kärna ur och skiva äpplena i tunna halvmånar. Dekorerar pajen med äppelskivorna och använd en tesil till att pudra lite kanel över. Servera gärna med lönnsirap, eftersom många av oss som deltog var lite förkylda och ömma i halsen serverade vi även lite sojaglass till.

Enkel att göra och mycket god, denna kommer definitivt göras fler gånger men vi kommer att experimentera med olika nötter och andra ingredienser.

2015-03-28 20.27.51

Annonser

One thought on “Earth hour och raw äppelpaj

  1. Mmmmm….!! Låter supersmaskigt!! :D

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s