Grönare liv

tankar kring en grönare vardag

Allergivänlig (och vegansk) kladdkaka med chokladkräm

7 kommentarer

Nu vart det väldigt längesedan som jag skrev något här, har rätt många bollar i luften för tillfället. Om ni vill få lite dagliga korta uppdateringar (främst matrelaterat) så kan ni alltid spana in mig på instagram under namnet skogsfruns.

I alla fall. I fredags kände jag att det var läge att bjuda på fika på jobbet. En av kollegorna är glutenintolerant och själv undviker jag ju animalier, förutom det ska även nötter undvikas på arbetsplatsen.
Resultatet blev en kladdkaka med chokladkräm, förtrollande gott och både glutenfritt, mjölkfritt och äggfritt!

Receptet på kladdkakan kommer från Loveggie och receptet på chokladkrämen kommer från Vegania.

Kladdkaka

Ingredienser:

  • 150g mjölkfritt margarin alternativt kokosolja.
  • 3 dl glutenfritt mjöl (jag använde Laila’s glutenfria mix gjord på majs eftersom den då även är mjölkfri)
  • 2 dl socker
  • 1 dl kakao
  • 3 msk sirap
  • 1, 25 dl växtgrädde, jag valde alpros koksgrädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla torra ingredienser.
Smält margarinet/kokosoljan, häll ner sirapen i kastrullen och blanda väl, tillsätt sojagrädde.
Blanda ner vätska i de torra ingredienserna och häll sedan ner i en smord springform.
Grädda i mitten av ugnen under max 19 minuter, jag körde på 16 och tyckte den blev lagom kladdig men varje ugn är ju olika.

Chokladkräm

Ingredienser.

  • 1 dl växtgrädde, även här använde jag alpros kokosgrädde
  • 1 dl socker
  • 100 g mörk mjölkfri choklad, Änglamarks mörka choklad är mjölkfri och prisvärd.
  • 75-100 g mjölkfritt margarin.

Gör så här:

Blanda samman växtgrädden och sockret under uppvärmning, det ska inte koka men bli varmt. Hacka under tiden chokladen. Ta av från värmen, häll ner chokladen och rör om tills chokladen har smält och är väl blandad med växtgrädden. Klicka i margarinet i bitar och låt smälta ner, rör om så allt blandas. Låt svalna lite och häll sedan över kladdkaka. Krämen kommer gå in lite i kaka. Ställ i kyl och låt krämen stelna.

Servera gärna kakan med lite bär och mjölkfri glass.

2015-04-17 06.29.50

Annonser

7 thoughts on “Allergivänlig (och vegansk) kladdkaka med chokladkräm

  1. Ser väldigt god ut!:)

    Gilla

  2. Denna ska jag prova, får besök av en som är glutenintolerant nästa helg då passar den bra!

    Gilla

  3. Mmmmm… Verkar supergott! Men jag har två frågor:
    1. Storlek på springform? Som en sån där man gör tårtbotten i eller mindre?
    2. Vad tror du om att byta ut margarinet i chokladkrämen mot kokosolja? Jag undviker alla sorters margarin…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s