Grönare liv

tankar kring en grönare vardag

När kikärtor är basen

Lämna en kommentar

Ingen som är aktiv i vego världen har missat de senaste halvårets skräll, äggfria maränger!
Maränger där basen stavas kikärtsspad, vilket låter enormt mysko, det håller jag med om.
Men det är ju så lysande! Istället för att alltid hälla ut spadet i vasken finns det nu ett användningsområde, ett mycket gott användningsområde dessutom. Plus att man slipper ägg!
Just för att det låter så himla konstigt så var jag ju tvungen att testa.

Ingredienser

Spadet från ett paket kikärtor, jag fick det till 1,5 dl spad.
1,5 dl strösocker
1/2 tsk citronsaft eller vinsyra.
3 tsk vaniljsocker.

Gör så här

Starta ugnen på 100 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt. Häll upp spadet från kikärter och citronsaften/vinsyra i en bunke och vispa med elvisp. Börja på låg hastighet och öka successivt. Vispa tills smeten blivit vit och blank och ser ut precis som vanlig marängsmet, det ska gå att både forma ”toppar” i smeten och att hålla bunken över huvudet. Tillsätt strösockret och vaniljsockret lite i taget under vispning. Spritsa eller klicka ut maränger på plåten och grädda i ugnen under 90 minuter. Håll koll så att de inte tar färg utan håller sig så bleka som möjligt. Efter 90 minuter, stäng av ugnen men låt marängen stå kvar inne i den tills de har svalnat. Lämna ungsluckan på glänt annars blir de mjuka.

Överraskande och glädjande nog så smakar de precis som jag minns att maränger gör! Tro det eller ej men de har inte alls någon bismak av kikärtor.

NU när vi har använt spadet så har vi ju en del kikärtor att använda och min favorit är en klassiker, hummus!

Ingredienser:

En förpackning kikärtor
3-4 msk tahini dvs sesampasta
4 klyftor färsk vitlök
2 msk limesaft
2 msk olivolja
1,5 msk vatten
Hackad persilja
Spiskummin och salt.

Gör så här:

Mixa alla ingredienserna, företrädesvis i en matberedare, tills du får en jämn och krämig smet. Lägg i en skål och servera!

Lycka till och smaklig måltid!

IMG_20150715_211515

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s