Grönare liv

tankar kring en grönare vardag

Naturarvet: Stoppa kol-läckaget – Bevara Sveriges sista gammelskogar!

3 kommentarer

Jag vidarebefordrar ett budskap från Naturarvet, till er och hoppas ni följer deras uppmaning att sprida detta. Tillsammans kan vi bevara Sveriges gammelskog! Bilden nedan kommer från Naturarvets flygblad som ni finner på länken ovan.Skärmklipp 2015-11-09 15.46.31

”Om du har upplevt magin i en nästan orörd gammelskog så har du tur. Av all markyta i Sverige är mindre än 3% gammelskog. Ofta får man åka flera mil för att hitta en bland alla trädåkrar.

Gammelskog har klarat sig undan modernt skogsbruk och fått vara ifred under minst 120 år. Träd av olika slag, unga och gamla, lever och dör här. En tall har kanske upp till tusen års livscykel om den får leva och dö i fred. Den sista tiden är det dess döda ved som ger livsrum till andra växter och djur.

I gammelskogens mark ligger stora mängder kol, näring och tungmetaller lagrade. Om marken störs genom modernt skogsbruk läcker dessa ämnen ut till grundvatten, ytvatten och atmosfären. Skydd av gammelskog mot avverkning och markförstörelse är den mest klimatsmarta åtgärden.

Sverige har som land lovat att skydda 17% av all skogsmark fram till 2020. Hitintills har 4% formellt skydd. En ynka procent av den ännu oskyddade skogsmarken är gammelskog. Vi har brist på gammelskog. Ändå så kalhuggs varje år mer skyddsvärd skog än som skyddas.

Hälften av Sveriges hotade arter är knutna till gammelskogen. Med det moderna skogsbrukets korta omloppstider och mono-kulturen utan död ved hotas den biologiska mångfalden. Därför är det så viktigt att du agerar nu för att skydda den lilla gammelskog som finns kvar.

Insamlingssitftelsen Naturarvet ger alla en chans att bidra till att skydda skog som annars riskerar avverkning. Naturarvet har 90-konto, vilket garanterar att minst 75% av insamlade medel går till ändamålet, som är att främja den biologiska mångfalden genom att förvärva skyddsvärd gammelskog i Sverige. Inköpt skog får aldrig säljas eller avverkas, så skyddet för Naturarvets gammelskogar varar för evigt. Tillsammans bevarar vi Sveriges gammelskog!”

Läs gärna mina två tidigare inlägg om just bevarande av skog, ”Hjälp till att bevara ett stycke skog” och ”Bevara skog”.

Annonser

3 thoughts on “Naturarvet: Stoppa kol-läckaget – Bevara Sveriges sista gammelskogar!

  1. Viktigt budskap, viktig organisation!

    Gilla

  2. Delar på facebook! Det är nog bästa sättet att sprida budskapet!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s